jump to navigation

Splendid China 4 december 2007

Posted by univent in Azië, China, Travel.
trackback

Leerdam,

China (map) is een immens en buitengewoon land dat zich uitstrekt van de woestijnen in het westen tot de oceaan in het oosten. Cultureel bezien is China rijk. Haar geschiedenis gaat duizenden jaren terug. Hierdoor is het een verademing om door het land te reizen of om een of meerdere steden te bezoeken tijdens een groeps- of incentive-reis.

Om u een indruk te geven van de enorme variëteit aan bezienswaardigheden heeft BigSky Travel & Events er tien onder elkaar geplaatst, te beginnen bij De Verboden Stad en eindigend in het moderne Hong Kong.

#1 – De Verboden Stad

De verboden stad (in Chinees: Gu Gong), gelegen in het centrum van Peking, was het keizerlijk paleis tijdens de Ming en Qing dynastieën. Nu is het bekend onder de naam keizerlijk museum en ligt het ten noorden van het Tiananmen-plein. De vorm is rechthoekig en het is het grootste complex van de wereld met een oppervlak van 74 hectaren.

#2 – De Chinese Muur

De Chinese Muur (in het Chinees 长城 pinyin: Chángchéng Chang Cheng, Lange Muur) is het grootste bouwwerk ter wereld. Het lijkt net een grote slapende draak. Tijdens de Ming –dynastie werden verschillende onderdelen samengevoegd en ontstond de grootste militaire constructie ter wereld. De gehele muur is met de hand gemaakt.

De muur loop van Shanhaiguan bij Bo Hai met een groot fort (oude drakenkop), ongeveer 300 km oostelijk van Peking, tot Lop Nur in het zuidoostelijk deel van de autonome regio Xinjiang.

De muur is nooit in zijn geheel ontdekt, zijn lengte en koers zijn niet goed in kaart gebracht. Dankzij recente lucht en satellietfoto’s blijkt dat de muur zo’n 6.400 kilometer meet.

Enkele feiten:

>> Meer dan 1.000.000 mensen bewaakten de muur
>> Dit gebeurde uit meer dan 1.000 forten en uitkijktorens
>> Bij de totale bouw zijn minstens 20 staten betrokken geweest
>> De muur was gemiddeld 7 tot 8 meter hoog en aan de basis 6,5 meter breed en bovenaan 5 meter
>> Eén Chinese li is ongeveer 500 meter, dus de 12.000 li muur is 6.400 kilometer lang
>> Bij aankomst van de vijand werd een vuur gemaakt van hout, stro en mest. Eén rookwolk betekende 100 soldaten, twee rookwolken 500 man, drie voor meer dan 1.000 soldaten, vier rookwolken waren voor meer dan 5.000 man en tenslote vijf rookwolken waren voor meer dan 10.000 vijanden
>> Uit het bouwmateriaal van de Chinese muur is het mogelijk om een kleine muur van 2,5 meter hoog en 1 meter dik te bouwen rond de evenaar
>> Per werkende arbeider waren er 6 anderen nodig om het van materiaal en voorraad te voorzien
>> De Chinese heersers zagen de muur als verdediging, de Nomaden als een bedreiging in hun overlevering. Vanaf de 17e eeuw werd de muur bewonderd door de westerlingen terwijl de hedendaagse Chinezen vol trots naar hun oude grootvaderen kijken. Ze hebben immers een grote toeristische attractie en de muur is het symbool van China

#3 – Terracotta Warriors

In maart 1974 waren boeren op ca. 40km ten noord oosten van Xian en 1,5km ten oosten van het mausoleum van keizer Qin Shi Huangdi bezig met het graven van een waterput. Op 4m diepte stuitten ze opeens op enkele terracotta beelden van soldaten, die later bleken te behoren tot een leger van naar schatting 6000 a 7000 soldaten, parden en koetsen. Al snel werd duidelijk dat deze boeren misschien wel de belangrijkste historische ontdekking van de 2-ste eeuw hadden gedaan. De terracotta beelden van krijgers en paarden zijn gemaakt van zware klei uit de directe omgeving. Terracotta is ongegelazuurde, gebrande pottenbakkersklei, meestal lucht bruinrood gekleurd. De beelden zijn zo gemaakt, alsof ze beweging uitdrukken. De krijgers zijn 1,78 tot 1,87m groot. De slaven, die de beelden maakten door middel van mallen (in 2 helften) voor hoofd, lichaam enzovoort moesten op een verhoging gaan staan. Ook de paarden werden met mallen gemaakt. Omdat alle gezichten individuele trekken hebben, wordt aangenomen dat zij naar echte soldaten uit heel China werden gemaakt. Over het algemeen zijn de gezichten vierkant, met een breed voorhoofd en grote monden met dike lippen, sommige soldaten hebben snorren; enkele hebben baarden. Het haar wordt in prachtige, gevlochten knotjes gedragen; de hoofdtooi is gevarieerd. Alleen de officieren dragen helmen.

#4 – Karstbergen te Yangshuo

Yangshuo is een plaatsje vlakbij Guilin. In het centrum vindt u tal van restaurants en winkels. De omgeving van Yangshuo is prachtig, met de bijzondere karstbergen, rijstterrassen en rivieren. Het is een ideale plaats om een fiets te huren en zo de mooie natuur te verkennen of een boottocht maken over de rivier de Li.

#5 – De Yangtze Rivier en de Drie Kloven Dam

De Yangtze is een van ’s werelds langste en machtigste rivieren. Hij ontspringt in het Tibetaanse hoogland en mondt uiteindelijk bij Shanghai uit in de oceaan. De Yangtze is beroemd vanwege de spectaculaire en mystieke Drie Kloven, die vroeger bij schippers zo gevreesd waren. Heerlijk ontspannen kunt u het landschap ervaren. Vroeger was dit wel anders: de Yangtze was bij bemanning en passagiers eeuwenlang een geduchte rivier. De stromen waren verraderlijk, vooral bij de Drie Kloven. Er moesten (menselijke) trekkers aan te pas komen om de boten veilig verder te loodsen. Na 1949 zijn vele rotsen en klippen weggeblazen. Hoewel de tocht zeer indrukwekkend is, is deze niet langer angstaanjagend.

#6 – Jiuzhaigou Vallei

Het gebied rond Jiuzhaigou is een natuurreservaat dat door velen ronduit “feeëriek” genoemd wordt. In drie valleien liggen negen Tibetaanse dorpen, tussen helderblauwe meren en indrukwekkende bergtoppen. Op weg voor een dagje wandelen in een decor van onvergetelijk natuurschoon!

#7 – Potala Paleis te Lhasa

Het Potala paleis ligt op de rode berg, de mar-po-ri. Deze berg ligt in Lhasa (Tibet) boven de voormalige hoofdstad van Tibet. Twee grote steile trappen van 150 meter leiden naar de ingang van het paleis. Tot aan 1959 zetelde hier de (14e) Dalai Lama. Toen de Chinezen het paleiscomplex binnenvielen moest hij vluchten en niet alleen zijn residentie, maar ook zijn land verlaten. Hij vluchtte naar Dharamsala in India. Het Potala paleis behoort tot een van de heilige plaatsen van het Boeddhisme. Het was volgens overlevering de residentie van de “bodhisattva Avalokitesvare in het reine land van Dewachen”. Dit was de beschermgod van Tibet. De heersende Dalai Lama is de belichaming van de Avalokitesvara, net als de Paus dit is van de apostel Petrus. Dat is dus één hele grote reden waarom dit paleis zo belangrijk is voor Tibetanen, en Boeddhisten. Nadat de Chinezen bijna 50 jaar geleden binnenvielen, is het paleis verlaten. Het is tegenwoordig een museum.

#8 – De Bund, Shanghai

Wie Shanghai zegt, zegt de Bund. Het is een van de paradepaardjes van de stad en gelegen aan de oever van de Huangpu rivier. Bepalend is de reeks westerse gebouwen vrijwel alle gebouwd voor 1937 en symbool voor de Europese financiële en commerciële macht van destijds. Shanghai had de naam ‘Parijs van het Oosten’, de Bund was de ‘Wall Street van het Oosten’. De term Bund is van Anglo-Indiase oorsprong en betekent letterlijk ‘modderige oever’. De Chinezen noemen het Waitan.

#9 – Reuzepanda’s

Drie uur buiten Chengdu, de hoofdstad van de Sichuan provincie, bevindt zich het Wolong Nature Preserve – het grootste pandareservaat van China. Men probeert ervoor te zorgen dat de reuzepanda kan blijven bestaan. In het reservaat kunt u panda’s observeren in hun eigen woonomgeving. Bovendien kunt u de onderzoekers helpen met het voederen van de beesten èn kunt u spelen met ze.

#10 – Modern Hongkong

Hongkong, de poort naar China, is een samenkomst van oost en west. De ultramoderne wolkenkrabbers in Kowloon en op Hongkong Island staan in schril contrast met de traditionele dorpjes en de typisch Chinese jonken die in de haven liggen. Hongkong is een unieke stad met een geweldige uitstraling. De ‘skyline’ van Hongkong Island met de hoge gebouwen en neonreclame zijn onovertroffen. De vele markten en moderne winkelcentra nodigen uit tot inkopen, maar ook een bezoek aan Lantau eiland, Macau, een Sampan boottochtje of een bezoek aan Victoria Peak, met zijn fantastische uitzicht over Hongkong, mogen niet ontbreken bij uw bezoek aan Hongkong. Deze wereldstad met ongeveer zes miljoen inwoners heeft vele gezichten en het contrast tussen de oude Chinese tradities en de invloed van het Westen zal u zeker niet ontgaan. Op het noordelijk deel van Hong Kong eiland vindt u alle vijf-sterren hotels en de belangrijkste kantorencomplexen. De andere kant van de rivier, bekend onder de naam Kowloon, bruist nog meer van het leven. Tussen de hoge gebouwen met de vele Chinese lichtreclames treft u leuke markten aan, zoals de vogel- en goudvissenmarkt.

Is uw interesse gewekt, en overweegt u om uw medewerkers of relaties uit te nodigen voor een reis naar China..? Neem eens contact met ons op. We vertellen u graag meer over de vele reisinvullingen in dit enorme land. Een eerste reisvoorstel versturen wij u op vrijblijvende basis.

Groeten,
Robbert

E-mail ons direct:

 

%d bloggers liken dit: